“Cliënten zijn blij dat je er bent. Je komt tenslotte om te helpen”

“Cliënten zijn blij dat je er bent. Je komt tenslotte om te helpen”

Anneloes Rijk is medewerker in opleiding bij het Begeleid Zelfstandig Wonen team (BZW) van GGZ WNB. Ze heeft heel bewust voor haar baan als begeleider gekozen. “De cliënt heeft de regie. Hij of zij bepaalt hoe we aan de opgestelde doelen gaan werken. Dat vind ik erg mooi”, legt ze uit. Naast haar drukke baan, ze gaat bij zo’n dertig cliënten in Roosendaal en omgeving op huisbezoek, volgt Anneloes momenteel de deeltijdstudie hbo-verpleegkundige. Een pittige combinatie. “Met discipline en door streng voor mezelf te zijn, is m’n studie goed met mijn werk te combineren.”

Ambulante zorg is zorg die buiten een instelling verleend wordt. In het geval van Begeleid Zelfstandig Wonen (BZW) begeleidt een begeleider een cliënt naar een zelfstandiger leven. Ambulante zorg is daarmee heel anders dan klinische zorg. “In de opnamekliniek hebben cliënten te maken met veel regels”, legt Anneloes uit. “Dat is ook logisch. Mensen zijn ziek als ze worden opgenomen. Bij begeleid zelfstandig wonen (BZW) is dat heel anders. Je begeleidt mensen thuis, in hun eigen omgeving op preventieve basis.”

Dynamiek

Anneloes heeft zo’n dertig cliënten in haar caseload die ze eens per week opzoekt. Sommigen nodigt ze juist doelbewust op GGZ WNB locatie Albertdonk in Roosendaal uit. “De cliënten waarbij ik over de vloer kom zijn heel verschillend. Dat dynamische vind ik juist zo leuk!”, vertelt ze enthousiast. “Ik heb bijvoorbeeld een cliënt met een angststoornis, een ander vindt het moeilijk om prioriteiten te stellen, en weer een andere cliënt kan moeilijk nee zeggen, zodat hij overwerkt raakt. Om dit soort problemen samen op te lossen is het belangrijk dat je een vertrouwensband met elkaar opbouwt. Alleen dan gaat het werken. Blijft er spanning tussen ons; dan bespreek ik dit met de cliënt. Misschien kunnen we het probleem oplossen, maar het kan ook zijn dat het beter is als een collega het van mij overneemt.”

Intuïtie

Tijdens haar studie verpleegkundige heeft Anneloes geleerd om op haar intuïtie te vertrouwen. “Ik geef duidelijk mijn grenzen aan en accepteer het niet als iemand mij tijdens een huisbezoek uitscheldt. Als een cliënt agressief wordt, stap ik op. Dat is voor mij de grens. Ik kan altijd mijn collega’s bellen als er iets aan de hand is, maar dan moeten ze wel toevallig in de buurt zijn. Als ambulant begeleider is het dus belangrijk dat je op je eigen kennis en kunde leert vertrouwen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat ik me onveilig voel. Van alle cliënten die ik bezoek is 99 procent blij dat je er bent. Je komt tenslotte om iemand te helpen.”

Anneloes krijgt energie van de doelen die haar cliënten weten te behalen. “In de tweeënhalf jaar dat ik nu als begeleider werk heb ik veel mooie dingen gezien. Mensen maken soms hele grote sprongen vooruit. Als je dat ziet, weet je waar je het voor doet!”