Kleurrijke kunstexpositie in de Ark

Kleurrijke kunstexpositie in de Ark

Momenteel is er in ons kerkje de Ark op Landgoed Vrederust een expositie met kleurrijke schilderijen van Riet Wiegeraad en zeer persoonlijke werken van Selinde Baar. Zij zijn beiden vanuit GGZ WNB werkzaam op locatie het Cromwiel. Riet als begeleider bij de inloop en Selinde bij de kunstgroep. Kom kijken naar deze unieke werken.
 

Over de kunstenaars

Riet Wiegeraad: 
Riet Wiegeraad is geboren op Sulawesi (Indonesië). Haar vader was beroepsmilitair en als 3 jarig meisje verhuisde zij naar Nederland, waar ze op verschillende plekken heeft gewoond. Tijdens de watersnood in 1953 kwam zij naar Bergen op Zoom. Zij volgde een opleiding tot pedagogisch werker en is jaren werkzaam geweest bij verschillende zorginstellingen.

Riet is erg creatief en ging naast haar dagelijkse werk naar de Kunstacademie in Breda, waar zij de avondopleiding heeft gevolgd. Haar werk valt op door het vele kleurgebruik. Naast de hier getoonde schilderijen, maakt zij ook gebruik van allerlei alledaagse voorwerpen, die ze op haar manier beschildert. Zoals een skatebord, waar ze een wandlamp van maakt en versiert in haar eigen stijl. Riet werkt niet in opdracht, maar gaat haar eigen weg.


Selinde Baar:
Pastel en diverse materialen: Selinde is autodidact en is altijd creatief geweest, maar was nooit tevreden over haar werk. Op school volgde ze alle creatieve vakken, maar er was weinig inspiratie voor het werken in opdracht, waardoor haar tempo laag lag. Ze was vaak niet op tijd klaar en moest later terug komen om haar werk als nog in te leveren.

Later, in een rustgevende individuele omgeving heeft ze geleerd om zich, met nieuwe onbekende materialen en zonder tijdsdruk, volledig bloot te geven op een manier die met woorden niet uit te drukken valt.

Selinde: “Deze ervaring is voor mij de vonk geweest die nu mijn creatieve kaars laat branden. Beeldend aan het werk zijn is het enige moment dat mijn hoofd even stil is. Wanneer je naar iets kijkt. Je niet hoeft uit te leggen waarom iets correct is, maar gewoon voelt. ja, dit is het, precies. Een klein moment van rust in de chaos. Een vorm van verwerking die mij op andere wijze niet lukt. Mijn werk is een manier om gebeurtenissen, gedachten, ervaringen, persoonlijke visies en gevoelens uit mijn leven te verwerken zonder woorden te hoeven gebruiken.”

Selinde heeft geen specifiek materiaal waar ze exclusief mee werkt. Nieuwe technieken uitproberen is een goede manier om ervaringen uit te breiden en zelfvertrouwen te verbeteren. Ze gebruikt vaak alledaagse materialen die ze op een verrassende manier combineert.

Kom kijken naar deze bijzondere expositie in de Ark. Adres: Noachpad 1 in Halsteren.