Hulp bij psychische problemen

Wat is er aan de hand?

Tussen je 18e en 25e jaar gebeurt er van alles in je leven. Je komt losser van je ouders te staan. Misschien woon je al op jezelf. Je zoekt je plek in de maatschappij, maar je moet er nog achter komen wat wel en niet bij je past. Vriendschappen kunnen ook veranderen. Sommige jeugdvrienden verlies je uit het oog en je ontmoet nieuwe mensen. Ook krijgen veel jongeren op deze leeftijd een relatie.

Deze periode in je leven kan met pieken en dalen gepaard gaan. Het ene moment zit je vol zelfvertrouwen, het volgende moment ben je onzeker en denk je heel negatief over jezelf. Het kan een leuke, maar ook een heel moeilijke, tijd zijn.

Soms groeien de moeilijkheden je boven het hoofd. Je kunt psychisch in de knoop raken. Als je het gevoel hebt dat je er zelf niet meer uitkomt, dan kan de afdeling Jongvolwassenen van GGZ WNB hulp bieden. Onze hulpverleners zijn gespecialiseerd in psychische problemen bij mensen van ongeveer 18 tot en met 25 jaar.

Hoe roep je hulp in?

Als je denkt dat je professionele hulp nodig hebt, kun je het beste naar je huisarts gaan. Je hebt namelijk een verwijsbriefje nodig voordat je bij ons komt. Hij of zij kan ook contact met ons opnemen voor meer informatie. De contactgegevens van ons secretariaat vind je op de pagina Meer informatie & contact.

Als je 18 jaar of ouder bent, hoef je je ouders niet te vertellen dat je hulp zoekt. Maar we vinden het beter dat je je problemen ook met je ouders bespreekt, als dat mogelijk is.


Wanneer hulpzoeken?

Er komt veel op je af in je ontwikkeling naar volwassenheid. Het is dan ook normaal dat je het af en toe moeilijk hebt. Je kunt somber zijn, onzeker of bang. Als dat niet te lang duurt, en als je er met steun van familie of vrienden wel uitkomt, leer je met dat soort gevoelens om te gaan.

Het is verstandig om hulp te zoeken:
als je alleen nog maar somber bent of je al heel lang rot voelt; als je regelmatig denkt dat je dood wilt of je jezelf beschadigt;
als je je helemaal terugtrekt in jezelf en geen contact meer hebt met anderen; als je niet meer naar buiten durft;
als je angstig bent; als je niets meer doet omdat je bang bent om te falen;
als je vreemde gewaarwordingen hebt, stemmen hoort of dingen ziet die er eigenlijk niet zijn; als je heel achterdochtig bent;
als je genoeg hebt van je heftige stemmingswisselingen; als je je weer vrolijk en prettig wilt voelen, en minder onzeker wilt worden;
als je niet meer goed functioneert op school of op je werk; als je familieleden of vrienden zeggen dat je hulp moet zoeken;

De ervaring van één van onze cliënten