MijnGGZWNB

Ervaringsdeskundige: Els van Herwijnen

“Het begon allemaal eind jaren 90”, vertelt Els van Herwijnen (62). “Door allerlei privé-omstandigheden was ik ernstig depressief geraakt. Van mijn familie kreeg ik geen enkele steun, en dat was voor mij een hele klap. Het enige wat me ervan weerhield om in bed te gaan liggen met de deken over mijn hoofd, was mijn gezin. Ik had een man en twee jonge kinderen, en zij hadden immers verzorging nodig. Tot het niet meer ging, en ik op de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) belandde. In totaal heb ik daar zes weken gebivakkeerd. Toen mocht ik weer naar huis. Vervolgens ben ik een jaar in therapie geweest bij de PAAZ. Deze therapie gaf me handvatten om na te denken over mijn angsten, waarom ik mensen niet aan durfde te spreken, waarom ik bang was niet aardig gevonden te worden… allemaal zaken die destijds de voedingsbodem hadden gevormd van mijn depressie.”

Training

“Een jaar of vijf geleden werd ik gevraagd om als ervaringsdeskundig vrijwilliger bij GGZ WNB aan de slag te gaan. Dat leek me wel wat. Eerst volgde ik samen met de andere aspirant-vrijwilligers een training, waarin we open en eerlijk onze eigen verhalen met elkaar deelden. Dat was voor mij een heel positieve ervaring; ik weet zeker dat ik door die training nog verder hersteld ben. De contacten binnen de groep gaven me zelfvertrouwen, het gevoel dat ik er mag zijn zoals ik ben. En dat was precies waar het bij mij al die tijd aan schortte.”

Het werken als ervaringsdeskundige kan ik iedereen aanraden. Het helpt mij bij mijn eigen herstel.

De werkzaamheden geven structuur aan mijn dag en de onderlinge contacten verrijken mijn leven. Kom je ook je steentje bijdragen?

Ervaringsdeskundige

“Inmiddels draai ik alweer een heel poosje mee als ervaringsdeskundige bij GGZ WNB. Om te beginnen leid ik samen met een andere ervaringsdeskundige de herstelgroep van de locatie Moermontstede. Elke twee weken komen we bij elkaar om met cliënten creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld met handwerken, kleuren en knutselen. Dat is hartstikke leuk om te doen. Verder zit ik in de organisatie van het herstelcafé, dat regelmatig georganiseerd wordt. Ik denk mee over het thema en regel allerlei praktische zaken. Wat me bijzonder goed bevalt is het maatje-project, waarbij ik één-op-één contact heb met een cliënt. Die geef ik wat extra aandacht. We maken een praatje, wandelen samen of, heel praktisch, als ze bijvoorbeeld nieuwe kleding nodig heeft, neem ik haar mee naar de stad.”

Kroon op mijn werk

“Tenslotte werk ik mee aan de Back 2 You cursus, een ‘product’ van ons ervaringsdeskundigenplatform bij GGZ WNB. Dat vind ik zo’n geweldige herstelgroep… het doel is dat je naar jezelf kijkt, en je eigen gedrag onder de loep neemt. Waarom heb je zo’n kort lontje, waarom durf je niets te zeggen? Zo krijg je inzicht hoe je in elkaar zit. En als je dat inzicht eenmaal hebt, kun je je eigen grenzen aangeven. Vroeger deed ik alles voor mensen om maar aardig gevonden te worden, maar die tijd is voorbij. Als iemand me nu vraagt iets te doen wat me niet uitkomt, of wat ik niet wil, zeg ik tegenwoordig gewoon “nee”. En ik heb gemerkt dat mensen dan helemaal niet boos worden, maar begrip tonen. Als er vroeger iets naars gebeurde, kon ik dat niet van me afzetten. Nu breng ik het ter sprake, en het gekke is, dat diegene dan vaak niet eens weet waar ik het over heb. Maar ik ben het dan kwijt en lig ik er ’s nachts niet meer wakker van.Dat is zo fijn! Bij de Back 2 You deel ik dat soort ervaringen met anderen en ik merk dat cliëntenzich daardoor op hun gemak voelen bij mij. En dat is voor mij de kroon op mijn werk.”